Търсене в този блог

29.06.2013 г.

Причината за войната в Сирия са огромните нефтени запаси

 

Западът има съществен интерес да свали Башар Асад и да се възползва от сирийския петрол и газ. Според публикувани данни,  доказаните  запаси ще позволят на Сирия да излезе на първите места в световната ранглиста.


Наблюдателите от световните медии си блъскат главите с въпроса - защо на Западът  му е нужна война в Сирия ? Защо във време на неприключила световна финансова криза, проблеми с Гърция и Кипър,  се харчат  милиони евро за подкрепа на бойците от "Ал Кайда" и Сирийската свободна армия ? Оказва се, че откакто свят светува всичко е добре познато старо.


Според съобщения на ливанската телевизия, малка норвежки компания, която преди няколко години извършва геоложки проучвания в сирийските териториални води, намира там 14 петролни басейни. Сред тях са и четирите основни области, които се намират от ливанската граница до сирийския град Баниас. Само те могат да осигурят добив на нефт, равен на Кувейт. Други 4 местонахождения са с доказани запаси равни на тези в Кипър, Ливан и Израел, взети заедно. От тях Дамаск ще бъде в състояние да извлече 6-7 млн. барела дневно. Това е само два пъти по-малко, отколкото се добиват в Саудитска Арабия (12 милиона барела).


Също в Сирия, норвежките експерти намират огромни обеми газ, което е много досадно за Катар. Ако се съберат всички доказани запаси на сирийската газ, Дамаск може да достигне до 4-то място по обем в света. Режимът на Асад отказа на Катар да прокара газопровод към Европа през своята територия. Така пресече огромните газови залози враждебни към Русия, тъй като цената на катарския газ за европейците ще бъде много по-евтина, отколкото  руската. В тази светлина става ясна позицията на Москва,  подкрепяща настоящия сирийския режим.


Трябва да се отбележи, че независимо от всички подписани споразумения за опазване на тайна за резултатите от изследванията и геоложките проучвания, има опасения, че те са били продадени на няколко международни петролни концерна. Ако съобщенията за нефтените и газови запаси на Сирия се окажат верни и се потвърдят от независими  източници, ясен става интереса на "световното финансово задкулисие" с всички възможни средства да унищожи светския режима на Асад и да доведе до сирийския трон контролирани марионетки.

 

 

По материали на руския печат от април 2013 г.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар