Търсене в този блог

22.06.2013 г.

За "моралните политици" и "иронията на историята" - проф. Васил Проданов

В последния си брой американското списание Тайм публикува статия под заглавие «Как парите ви карат да лъжете и мамите». В нея се представя едно изключително интересно проучване, което показва как парите корумпират, карат човека да лъже и мами. Общество, което действа по логиката на печалбата, е общество на лъжата и измамата.

В друга статия, преди три години, под заглавие «Богатите са различни: повече пари, по-малко емпатия», списанието разказва за друго изследване на психолози, което открива, че богатите са много по-малко склонни да съчувстват на бедния и страдащия човек.

И какво излиза? Капитализмът и богатството ни правят по-неморални. Колкото повече капитализъм имаме, толкова по-малко морал ще очакваме в обществото. Твърде неуютно място е за морала днешният неолиберален глобализиран капитализъм, при който основния мотив на поведение на хората става печалбата. Това го казвам не аз, а проучването, публикувано в едно световноизвестно американско списание. Според него, излиза, че разрушавайки социализма, политиците и идеолозите, довели ни до днешния капитализъм, са изградили едно неморално общество.

Протестиращите по улиците на София искат "нов морал в политиката". Същите приказки ги говори и едрият капиталист Плевнелиев, с многото му къщи от затворен тип, резиденции и какво ли още не.

А къде при съвременния глобален капитализъм имаме "нови морални политици"?

В едно изследване в САЩ от април тази година по-голяма част от американците отговарят, че се страхуват повече от правителството, отколкото от терористи. В друго проучване на «Уол стрийт Джърнъл» от 2011 г. 76 % от американците смятат, че съществуващите в страната им политически структури работят за богатите, за сметка на останалите в страната. Трето изследване на «Вашингтон пост» показва, че американският Конгрес се ползва с по-малка популярност, отколкото комунизма.

Знаете ли как голяма част от американците характеризират своите политици? Като "алчни елити", грабещи страната.

Е, ако в държавата - образец на либерален капитализъм са "алчни елити", защо смятат, че при нас ще бъдат "чисти" и "неомърсени"? Дори да са морални като обикновени хора, то системата ще ги направи "алчни елити".

Сега отново се повтарят в захлас мантрите на българската десница. Нали българската десница и антикомунисти цели 23 години крещят като зомбирани все "червени боклуци" и "кой не скача е червен"? И какъв е резултатът - икономика и страна, върнати 100 години назад.

Пита се - защо?

Защото зад антикомунистическите лозунги за "смяна на системата" и "реформа" се скри налагането на капитализма. Сега хленчат, че някой бил заграбил богатството, а те останали с пръст в уста. Че милиони хора са превърнати в лузъри.

А къде някога, някъде капитализъм е бил налаган без гигантски грабеж, при който да се обогатят едни и да обеднеят и да се сринат други?

Къде днес капитализмът не превръща милиони хора в лузъри? Така нар. "интелигентни" по площадите прочели ли са поне една книжка по история, за да видят има ли някъде преход към капитализъм, от който да не се възползва една върхушка?

Къде има «морален» преход към капитализма с «морални» капиталисти? Явно не са толкова "интелигентни", не са в прочели и в този социален смисъл на думата са изпълнени с фалшиви и неверни представи за света и затова накъде отиваме.

А нали българската десница, която успява да наложи своите стари лозунги на тези протести, искаше капитализъм? Получи го. Очевидно, че този капитализъм не се харесва на израсналите през последните две десетилетия поколения, но очевидно е също, че в главите им стои представата, че като сменят политиците и всичко ще е наред. Типична илюзия на либералната многопартийна представителна демокрация в условията на глобализиран капитализъм – едно и също театро, което се играе вече 23 години. "Класата, която има властта да заграбва в големи мащаби, има също така властта да контролира правителството и да легализира грабежа.", пише Юджин Дебс, един от знаменитите американски профсъюзни дейци и политици преди около век. Може би това трябва да се прочете от протестиращите в София с техните просмукани от либерални идеологеми мозъци, за да разберат, че проблемът не е в правителството, а в системата, която създава свръхбогати хора, които контролират правителството. Проблемът не е "незабавна смяна на правителството", а "незабавна смяна на системата", създадена със същите антикомунистически и "демократически" лозунги, крещяни, както и днес, в началото на 90-те години в София. Тогава крещяха по същия начин и получиха преход към тази система. Друг преход към капитализъм не бе възможен. Сега имат наивната илюзия, че при тази система ще получат "нови", "морални" политици. Ами нали тази мантра на либералната демокрация я повтаряме 23 години. Щом са «интелигентни» протестиращите, не им ли е ясно, че тя няма нищо общо с реалностите? И къде е "интелигентността", да се повтаря една и съща грешка 23 години и да не се осъзнае фалшивостта и неистинноста й?

В крайна сметка, както след всички крясъци по площадите след 1989 г., протестиращите ще останат с пръст в устата и повече ще обеднеят, а една малка групичка ще получи допълнително това, което е останало. Социалната глупост и идеологическата заслепеност ни доведе до днешното състояние. Като гледам социалната глупост и идеологическата заслепеност в лозунгите на тези протести, България наистина не я очаква нищо добро. Фалшивото съзнание на скачащите по площадите за пореден път ще покаже колко гениален е бил Хегел, говорейки за "иронията на историята", състояща се в това, че хората преследват едни цели, а се получава нещо съвсем различно.

 

  Статия от Поглед.инфо – 22 юни 2013 г.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар