Търсене в този блог

15.08.2013 г.

Длъжностите на партийните групи преди конгреса - Георги Кирков

 

 

     Съгласно Устава на партията всяка редовно функционирующа партийна група има правото да участву­ва в делата на общия партиен конгрес. За тази цел тя предварително избира из средата на членовете си спе­циални лица, които съгласно пункта 1 § 11 от Устава не трябва да надминуват числото 5 във всяка околия и които при тръгването им за мястото на конгреса снаб­дява с редовни пълномощни.

     Това обаче, както не е мъчно да се види, състав­лява само формалната страна на въпроса, която дале­ко не изчерпва всичките грижи на една партийна гру­па, имеюща близо до сърцето си интересите на цялата партия.

     Съзнавайки нзвънредно важното значение на пар­тийния конгрес и качеството на неговия състав, партий­ната група е длъжна, преди да пристъпи към избора на представители, да обърне особено внимание върху личността на последните — дали те по своите способ­ности, опитност и умение напълно отговарят на висо­ката мисия, а така също и върху местните нужди на партията, изпъкнали през годината. Лицата, на които ще е поверен представнтелският мандат, трябва да са врели в работата на групата, да са добре запознати с местните условия и да не им липсва твърдо знание основните принципи на партията. Само при тези усло­вия участието на групата в делата на конгреса ще бъде полезно както за нея частно, така и за цялата партия. Що се отнася до местните нужди на партия­та, до местното движение и изобщо до въпросите от местен характер — всичко това трябва предварително, преди още да се свика самият конгрес, грижливо да се проучи, да се систематизира и му се подведе общ итог*. Делегатите на групата освен пълномощното й трябва да представят на конгреса и резултата на го­дишната и деятелност, нейния проживян и придобит опит. Само при тези условия е възможна сериозна и ползотворна работа. За да изпълни високото си наз­начение в живота на партията, освен съответствующ състав конгресът трябва да разполага и с ясно опре­делени и добре систематизирани данни, които са една от най-важните гаранции за правилни решения и ра­зумни мероприятия. Всичко това обаче напълно зави­си от партийните групи и тяхното сериозно отнасяне към задачите на партийния конгрес.

     Ето защо, като имаме предвид извънредното зна­чение на тазгодишния конгрес, както и условията, при които ще бъде свикан, ние се ласкаем да вярваме, че партийните групи ще съумеят да застанат на подобающата им височина, за да могат и своевременно, и до­бросъвестно да изпълнят своя дълг както към партия­та, тъй и към цялото работническо социалистическо движение в България.

 

 

Социалист, 43. 3 юни 1897    Подпис: Соц.-демократ

Печата се по текста на в. „Социалист"

 

 *итог/рус./ - резултат

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар