Търсене в този блог

15.08.2013 г.

Задачата на работническата социалдемократическа партия - Георги Кирков

 

        Както вече имахме случая да установим, крайна­та цел на наемната работническа класа е да преобра­зува днешното капиталистическо общество в социали­стическо, т. е. тъй, щото както средствата на производ­ството — земята, рудниците, фабриките, съобщенията, сечивата, суровите материали и пр., така и плодовете на производството — стоките, да станат обществени собственост, уреждана и разпределяна от самото об­щество и съгласно потребите му.

       За постигането на тая цел наемната класа по же­лязна необходимост влиза в борба с буржоазната. Та­зи борба, по своята същност икономическа, е преди всичко борба политическа, защото успешният изход на всяка икономическа борба се намира в пряка зависи­мост от съществуванието на известни благоприятни по­литически условия, от наличността на известни поли­тически правдини. Без политически правдини ръцете на работниците са свързани; без политическа власт преобразуванието на обществото е невъзможно.

     Оттук следва, че най-първата задача на работническата социалдемократическа партия, която действу­ва от името и в интереса на наемните работници, е да направи борбата на последните съзнателна и след то­ва да я насочи към крайната й цел — обсебявансто политическата власт в държавата.

     В зависимост от това работническата партия пре­дявява и се бори за следните искания: 1) Пълна сво­бода на печата; словото, събранията, митингите и сдру­жаванията. 2) Всеобщо и пряко избирателно право за всички граждани от двадесет години нагоре без раз­лика на пол. Двегодишен представителски мандат. Пропорционална избирателна система. Избираеми от 25 години нагоре. 3) Независимо общинско и окръжно самоуправление. Право за народа да си избира напра­во всички административни, съдебни, окръжни и об­щински власти. Даване под съд без особено разреше­ние на всички изборни и държавни служители. 4) По­степенно намаляванне постоянната войска. Намале­ние срока на военната служба. Въоръжена народна милиция. Военно възпитание и обучение още в учили­щата. 5) Постепенно премахвание на всички преки и косвени данъци и мита и въвеждание прогресивен по­доходен данък, както и прогресивен налог върху на­следствата, съразмерно с големината им и далечината на родството. 6) Право за парясване по взаимно съгласие; премахвание всички закони и обичаи, които правят жената робиня на мъжа. Въвеждание граждан­ския брак. 7) Отделяние църквата от държавата и провъзгласявание религията за частно, лично дело. 8) Ор­ганизирана помощ и улеснение за бедните ученици и ученички. Зимни (вечерни и неделни) училища за въз­растните в градовете и селата. Професионално обу­чение. Избиране училищните инспектори направо от народа и назначавание учителите направо от общините. 9) Постепенно отдавание съдилищата в ръцете на народа. Безплатно съдение и защита. Обезщетение на всички осъдени и затворени без вина. Унищожение на смъртното наказание. 10) Безплатна лекарска и аку­шерска помощ и безплатни лекове и други средства за лекувание. Безплатно погребение. Превръщание всич­ки аптеки в държавни; разумна организация на меди­цинската и санитарна част в градовете и селата. 11) Неуморен надзор над питиетата и продуктите за ядение и запрещение чрез закон фалшификацията им.

     Това са накратко политическите искания на работ­ническата партия. Задачата на следующите ни статийки ще бъде да разгледаме подробно и обясним всяко едно от тия искания.

 

 

Работнически вестник,  № 6, 16 окт. 1898 

Печата се по текста

на в. „Работнически вестник"

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар