Търсене в този блог

19.07.2013 г.

Теорията на Маркс в нови четири лекции - проф. Ричард Улф

Това е въведение в основните теоретични постулати на Карл Маркс.  

В тях професор  Ричард Улф ни показва как теорията на Маркс е изключително актуална и чрез нея могат да бъдат обяснени дори и днешните събития и ситуации.

Професорът разглежда кризите и последиците от тях, усилията за реформи и регулации, за да обоснове извода, че капитализма и цикличните кризи са като близнаци, като скачени съдове, че кризите са вътрешно присъщи на капиталистическото общество.  

В първата лекция Ричард Улф засяга няколко теми, сред които са: днешната криза по света,  политиките на остеритет (austerity - бюджетна строгост, политика на икономии), налагани в различните европейски държави, включително и България.

Схематично той представя различните  видове капитали, както и отношенията и борбите между различните групи капиталисти.

По-нататък той дава много обяснение за ролята на банките в днешната икономическа система и показва как банките отварят път за нов вид нестабилност.

Днес, в светлината на случващото се в България, тази лекция е особено интересна. Дали последните протести са плод на конфликта между основните класи в обществото, или става дума за конфликт между самите капиталисти ? На тези въпроси можем да си отговорим, след като изслушаме доводите на професор  Ричард Улф и Маркс.

 

Виж епизод 1 в превод. Лекцията е с продължителност 1.43 часа.

http://www.dokumentalni.com/?p=2643

 

Вторият епизод от поредицата засяга две основни теми:

Първата разглежда отношенията и борбите между два типа капиталисти – от една страна финансовите (най-общо казано банките), а от друга – индустриалните капиталисти. Битката между тези капиталисти е прекрасно илюстрирана от днешната световна криза на капитализма.

Втората тема засяга домакинството в съвременното общество. Съществуват ли класи в домакинството, и ако е така – как се справяме с класовата борба? Темата би била особено интересна за домакините – майки или не.

 

Линк към втори епизод: http://www.dokumentalni.com/?p=2700 

Лекцията е с продължителност 1.40 часа.

 

 

В третата лекция от поредицата „Теория на Маркс – приложение“ проф. Ричард Улф разглежда темата за властта, класите и държавата.

С прекрасни примери и вечната си ирония, проф. Улф нагледно показва разликата между политическа власт и класовото разделение в обществото.

Защо промяната в политическата власт всъщност не решава проблемите на обикновените хора и какви цели би трябвало да си поставим, за да постигнем истинска революционна промяна ?

В днешни  дни е от особено важно значение да разберем към какво всъщност се стремим. Само осъзнавайки корените на проблемите бихме могли да потърсим решението им.
Лекцията повдига въпроса възможна ли е реална демокрация, докато икономическата система е недемократична и какви би трябвало да бъдат първите ни стъпки за постигането на демокрация ?
Как и защо въпросът за демокрацията в политическата власт бива винаги изкарван на преден план ?
Дали това не се прави с цел прикриване и туширане на борбите в производствения процес ?


Теорията на Маркс ни дава едно ново, различно обяснение на историческите събития. В този особено труден исторически момент тя не бива да бъде подминавана с лека ръка от никого. Както нейните поддръжници, така и нейните критици ще си зададат множество нови въпроси след тази особено интересна лекция на проф. Ричард Улф. 

 

 Епизод 3 -  http://www.dokumentalni.com/?p=2706      Продължителност 1.23 часа

 

В последната, четвърта лекция от поредицата, проф. Ричард Улф разглежда историята на СССР през призмата на теорията на Маркс.
  

 http://www.dokumentalni.com/?p=2714    Лекцията е с продължетелност 1.52 ч.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар