Търсене в този блог

12.04.2020 г.

145 г. от рождението на Ленин – заключителни слова

 

Днес името на Ленин продължава да живее и ще  живее в сърцата и умовете на цялото прогресивно човечество, зовейки го на неумор­на борба за мир и социализъм, за по-добро бъдеще, за свободен  и щастлив живот.

И сега много от идеите на Ленин са актуални. Например, критиката на буржоазната демокрация като скрита форма на диктатура на капитала. Той пише, че който владее, той и управлява. В такава ситуация глаголстването за властта на народа - това просто е лъжа. Актуална е ленинската теория за империализма, особено що се отнася до неговия преход във финансов капитализъм. Това е самоизяждащо се чудовище, икономика произвежда пари, които се озовават при банкерите. И именно това се превърна в причина за днешната глобална криза. Почетете Ленин, той това го е предсказал.

Ленин е имал много широк поглед върху природата на социализма – той съчетава най-доброто от руския и световния опит: „С две шепи да се черпи хубавото от чужбина: съветска власт + пруски ред по железниците + американска техника и организиране на тръстовете  и така нататък, и така нататък  = социализъм.” (С,т.36, с.550)

Класиците на марксизма  учат, че не бива да си представяме пътя на развитието на човешкото общество като някаква права линия, теглена с линеал, те разясняваха, че често пъти това е един сложен зиг­загообразен процес на развитие от низшето към висше­то, процес, който в конкретния живот се осъществява в изключително многообразните исторически явления. Ленин подчертава, че „да си представяме, че световна­та история върви гладко и акуратно напред, без гигант­ски понякога скокове назад, е недиалектично, ненаучно, теоретически невярно".

Но колкото и своеобразни да са конкретните форми на общественото развитие, прогресивният развой на историята е неминуем. Такава е обективната закономер­ност.

Левите не бива да отричат Ленин. Понякога в публичното пространство се дискутира тази тема. Всички са единодушни, че с неясна докрай или с размита  идеология коя да е партия бързо ще слезе от политическата сцена, ще се изроди в секта, разяждана от междуособици и вътрешни борби. 

 Всички исторически факти говорят, че Ленин е овладял до съвършенство методът на Маркс, което проличава в неговите трудове, както и в първите стъпки на съветската власт. Той, по думите на съвременния американски социолог Имануел Уолърстейн, е бележит държавник и следващите поколения по достойнство ще оценят приноса му за развитието на Русия.
Действително в началото Ленин и болшевиките подценяват стоково-паричните отношения. Но особено след Кронщадския метеж Ленин стига до извода, че трябва да има промяна в икономическата политика, и то за дълго време. В това се състои неговата интелектуална сила да не робува на постулати, а да прави обобщения въз основа на реалния живот.

Днес левите партии трябва решително да се отърват от все още непреодолените метастази на изкривяванията в практиката през отминалия период, без да отричат всичко добро направено за хората. Това ще бъде и залог  да се провежда широка дискусия за анализ, съобразен с реалния живот, но не в интерес на съществуващите олигархични прослойки.  

Параметрите на левите идеи както в България, така и в Европа трябва да включват създаването и реализирането на лява алтернатива за сегашното и бъдещо общество, която да преодолее параметрите на днешната неолиберална уредба и да цели постигането на високо качество на живот на хората – осигуряващо както физическото, така и духовното им развитие.

Това, което със сигурност може да се твърди, е, че историческото развитие няма да спре при капитализма.

Ленин е неизчерпаем, но ще трябва все пак да приключим с  настоятелната препоръка: четете Ленин. В неговите съчинения ще намерите отговор на много от въпросите, които ви вълнуват. Разбира се, тази препоръка се отнася до хората отляво. Ония отдясно не разполагат с интелектуалните и нравствените предпоставки, за да се издигнат до личност като Ленин.

 

 

Материал от честването на 145 години от рождението на Владимир Илич Ленин на 28 април 2015 г. в Кюстендил

 

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар