Търсене в този блог

12.03.2020 г.

Денят на Карл Маркс

         Думи на проф. Асен Златаров от 1933 г.

 

... Карл Маркс с необорими данни разкри пружините на историческия развой на човешките общества, посочи силите, които менят икономическите и политически системи и предсказа какъв ще бъде краят на буржоазно-стопанския капиталистически строй.

И ето: минават осемдесет години, откакто марксизмът се създаде като концепция, и петдесет години от смъртта на Карл Маркс, и изтеклото време само потвърди научните предсказания на автора на „Комунистическия манифест" и „Капиталът“.

Но цената на Карл Маркса не се изчерпва само в това, че даде исторично разбиране и социална философия на всички, които искат да се справят с фактите на социалната и политическа история: неговата цена е и в това, че даде и дава тласък на живите сили, които творят историята, насочи ги към верен път и постави в мишците, волите и съзнанието им инструмента, който проправя пътя на човешкия възход и обезпечава победата за по-голяма свобода, за по-човешки живот на единното и обединено човечество. Новият, великият зов, който Карл Маркс хвърли, за да възпламени сърцата и сепне волите, беше: „Пролетарий от всички страни, съюзявайте се!" Маркс посочи общото тегло, общия враг и общия идеал за всички икономически експлоатирани, т. е. за грамадното мнозинство на хората, и като им даде разбиране, показа и пътя, по който ще дойде тяхното и на човечеството освобождение.

Карл Маркс не си правеше илюзии, че пътят към тая свобода е равен, че победата ще бъде леко спечелена: той с гениално прозрение предвиди всички борби, които ще се изнесат, отпора, който ще се даде от тия, които държат в икономически вериги хората на труда, но той апелираше и към класовото съзнание на армията на труда, което ще ускори набелязаното и неотвратимо раждане на новия обществен стопански и политически ред, който ще замести господството на капитала.

И днес, когато класовата борба не е философска фикция, а конкретна действителност, когато противоречията между труд и капитал са стигнали до върховно напрежение, когато недъзите на изживялата историчната си задача наша стопанска система са причината за страданията на голямото човечество, нищо не се явява така наложително, както здравото опознаване на великото учение, което Карл Маркс даде на човечеството за водач и знаме.

Затова, когато днес многомилионната световна армия на труда припомня великото учение и великия живот на тоя, който беше еднакво мислител и борец, и даде гения и живота си за осмисляне и привдигане силите на живота, за да дойде най-после освободеното от всяко варварство човечество, най-хубава отплата за подвига на Карл Маркса ще бъде: да се понесе по-дълбоко и по-широко неговото учение, та да се спестят лишни страдания и лутания, които не че ще попречат, а само ще забавят това, което марксизмът предсказа и нашите дни осъществяват. Ентусиазма и вдъхновението на близката марксическа победа ще трябва да носи борческата, честна, горда, разбрала марксизма като теория и практика трудова младеж, на която, в това не може никой да се съмнява, ще е съдено да види най-голямото събитие на новите времена и най-големия празник на човечеството: социалистическото общество.

Денят на Карл Маркса изгрява!

 

 

Източник: вестник Жарава, бр. 3, 2020 г.

 

 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар