Търсене в този блог

15.03.2018 г.

Бронзова статуя на Карл Маркс пристигна в Трир



Тя ще бъде поставена и открита през м. май 2018 г. в родния му град, където Маркс прекарва първите 17 години от живота си. През март 2017 г. гpадcкaта yпpава  гласува с 42 гласа „за“,  7 гласа „против и 4 въздържали се  за приемане на дарението  от Китай, предизвикало дълги дискусии. 

С карго полет, бронзовата фигура с височина 4,40 метра и 2,3 тона пристига от Пекин през Москва и Франкфурт на Майн - пътуване от около 8 000 километра.

Марксовата фигура е подарък от Китайската народна република на град Трир за 200 годишнината от рождението на  геният на епохата, мислителят на хилядолетието, великият  философ, социолог и политически деец, един от най-големите мислители на всички времена Карл Маркс.  Той е роден на 5 май 1818 г. като трето дете на адвоката Хайнрих Маркс и съпругата му Хенриета. Трудовете му формират във философията – диалектическия и исторически материализъм, в икономиката – теорията на принадената стойност, в политиката – теорията на класовата борба, или с други думи казано -  основите на марксизма.

Скулптурата е проектирана и изработена от китайския художник Ву Вайшан (Wu Weishan) .   Първоначално статуята e замислена да е с височина над шест метра, но авторът се съгласява да намали височината й, отчитайки настроенията за "мега-Маркс" на някои среди в Трир.  Включвайки основата, статуята ще бъде висока 5,5 метра, според уеб сайта на града.   Паметникът ще бъде разположен на площад Simeonstift в центъра на Трир, с лице към фамилната къща Маркс.  

Родната къща на Карл Маркс в Трир на Brückenstrasse 10, превърната в музей, ще отбележи предстоящата 200-годишнина от рождението на Маркс с напълно обновена постоянна изложба, посветена на живота и делото му. Зданието е построено в 1727 г. в бароков стил. Домът е купен през 1928 г. от  Германската социалдемократическа партия за извършване на реставрация и създаване на музей. В 1930-1931 г. фасадата е реконструирана.  До откриване така и не се стига във връзка с идването на власт на нацистите, които конфискуват сградата. Събраният архив и лични вещи са унищожени, а интериорът и битовите предмети на семейство Маркс са безвъзвратно погубени. След войната музеят е открит тържествено през 1947 г. с помощта на Международният комитет за солидарност. Обстановката е реконструирана само приблизително. Голяма част от експозицията представляват витрини и фотостени с информация за живота и дейността на Карл Маркс и неговите съратници, а така също сведения  от историята на социалдемокрацията в Германия и комунистическите партии в СССР, Източна Европа и Китай.  Тук всяка година пристигат около 30 хиляди  туристи от различни страни, като  три хиляди са само от Китай.

 

Николай Ковачев

Няма коментари:

Публикуване на коментар