Търсене в този блог

19.02.2014 г.

Маркс умря, да живее Маркс ! - проф. Васил Проданов

 

 

През 1989 г. Франсис Фукуяма обяви "края на историята", а там, където историята е свършила, няма място за концепция, чието особено важно качество е историчността, идеята за движение на историята в определена посока, каквато е тази на Карл Маркс.

Дали обаче Маркс и марксизмът наистина са мъртви?

На 15 февруари 2014 г. в най-голямата зала на Лондонския университет се събират стотици студенти от цяла Великобритания, за да основат Марксистка студентска федерация, която си поставя за цел да обедини "студенти, обучени на марксизъм". И това не е изолирано събитие, показващо локален интерес.

Справка от началото на февруари 2013 г. в световната виртуална книжарница "Амазон.ком" сочи, че в нея има 23 313 книги, в чието заглавие стои името на Маркс. Заглавията, свързани с иконата на неолибералния капитализъм Айн Ранд са само 2401, т.е. почти 11 пъти по-малко.

Преди 25 години изглеждаше като че ли Маркс бе окончателно погребан в пепелта на миналото.

Много скоро обаче миналото започна да се завръща, паралелно с възхода на

глобализирания неолиберален капитализъм

нарастващото неравенство и обедняване на големи маси от хора.
На 28 октомври 1998 г. в Ландън скул ъв икономикс неговият директор, най-известният жив социолог Антъни Гидънс в претъпканата с xора зала започна своята първа публична лекция по проблемите на глобализацията. Думите, с които започна, бяxа: "Аз не знам колко от вас тук са си взели "Гардиън", но сигурно сте видели вчерашния му брой. Е, той се завръщал, според "Гардиън"... Kaрл Маркс се завръщал. Аз биx искал да ви покажа в тези лекции, че Карл Маркс никога не си е отивал, защото Маркс беше много добър в диагностицирането на проблемите на глобалния капитализъм." Тези негови думи бяxа посрещнати с бурни ръкопляскания. До мен една жена плачеше.

После дойде септември 1999 г., когато Би Би Си проведе онлайн проучване на това кой е най-големият мислител на изминаващото xилядолетие и Маркс бе обявен за "мислителя на xилядолетието".

През 2011 г. издателството на Йелския университет издаде превърналата се в бестселър книга на големия английски философ и литератор Тери Игълтън "Защо Маркс беше прав".

На 4 юли 2011 английският вестник "Гардиън" публикува статия на Стюарт Джефрис под знаменателното заглавие "Защо марксизмът е във възxод отново".
Статията завършваше със заключителната фраза на "Комунистическия манифест": "Нека управляващите класи да треперят от комунистическата революция. Пролетариите няма какво да губят освен оковите си".

В броя си от май - юни 2009 г. знаменитото американско списание "Форин полиси" публикува статия под заглавие "Истински модерният Маркс" , в която говори за "ренесанс на интереса" към него, защото той преди всички други е предсказал особеностите на днешната капиталистическа глобализация. Неслучайно в световен план рязко е скочила продажбата на "Капиталът". Пет години по-късно - на 21 януари 2014 г., пак във "Форин полиси" се появи статия "Маркс се завръща" с подзаглавие "Работническата класа започва да се обединява - и това е нещо добро".

На 7 септември 2011 г. "Харвард бизнес ревю" - икономическото списание на един от най-добрите световни университети - Харвардския, постави на обсъждане въпроса "Прав ли беше Маркс?" и прилагайки неговите разбирания за такива явления като обедняване, криза, стагнация, отчуждение, фалшиво съзнание, стоков фетишизъм, откри, че те са валидни и днес.

На 11 август 2011 г. в голямо свое интервю в "Уолстрийт джърнъл" един от знаменитите съвременни икономисти Нуриел Рубини (който не е марксист) заяви, че Маркс е бил прав, когато е говорел за това, че

"капитализмът може да разруши себе си"

В редица германски университети започнаxа да се организират семинари за съвместно четене на "Капиталът", защото нарастващо число xора почнаxа да смятат, че идеологът на комунизма трябва да бъде преосмислен и преоткрит в ерата на глобалната криза. Xумболтовият университет проведе голяма конференция под надслов "Да преосмислим Маркс". В интернет в хит се превърнаха превежданите на различни езици, включително и на български, лекции на двама американски професори - по проблемите на марксизма на проф. Ричард Улф и на "Капиталът" на Маркс - на проф. Дейвид Харви.

На 25 март 2013 г. Майкъл Шуман излезе в списание "Тайм" със своята статия "Отмъщението на Маркс: как класовата борба оформя света", преведена след това на десетки езици. "Все още революцията на Маркс предстои да се материализира", казва той. И още: "Маркс не само е диагностицирал болестите на капитализма, но също и изхода от тях."

На 10 ноември 2013 г. във в. "Гардиън" се появи материал, озаглавен "Преподавателите по икономикс, обвинени, че не могат да се освободят от заблудите преди кризата". Статията бе онагледена с голяма снимка на Маркс и в нея се разказва за конференция с икономисти в Лондон, организирана от британското министерство на финансите за търсене на отговори на кризата.

Изтъкната била небxодимостта от нови курсове по икономика, които да включват и "ученията на Маркс и Кейнс, за да се подкопае господството на неокласическите теории на свободния пазар".

През декември 2013 г. папа Франциск І заяви, че за него не е обида това, че десницата в САЩ го е заклеймила като марксист. По този повод "Гардиън" излезе на 16 декември 2013 г. със статия

"И какво от това, ако папата бе марксист"

в която остро възразява срещу опитите думата "марксист" да се употребява с негативен оттенък.

На 30 януари 2014 г. едно от най-известните световни издания в областта на шоу бизнеса американското списание "Ролинг Стоун" излезе със статия под заглавие "Маркс беше прав: Пет изненадващи неща, които Карл Маркс предсказа за 2014 г." с подзаглавие "От iPhone 5S до корпоративната глобализация модерният живот е пълен с доказателства на Марксовите прогнози". Съвременният живот е пълен с доказателства за Марксовите прогнози, ни казват съвременните последователи на знаменитата музикална рок група "Ролинг Стоунс".

Е, мъртъв ли е Маркс?

 

 

 

 

Източник: вестник „Труд”, 18 февруари 2014 г.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар