Търсене в този блог

25.05.2014 г.

Карл Маркс. Човекът и бъдещето

 

 

 

 

Епохата, която завърши, беше изпълнена с много илюзии. Изданието, което предлагаме на вниманието на читателите, трябва да ни освободи от още една.
Свободният човек прави свободен избор.
Всеки има право да приеме или не Карл Маркс. Важното е да има предвид действителния Маркс, а не фалшивия му образ - обожествен или сатанизиран. А досегът с автентичното творчество на мислителя от Трир /Париж, Брюксел, Лондон/ най-добре разсейва повърхностните представи, опровергава идеологическите етикети, разпада елементарно слепените образи. Прочитът на Маркс може да покаже колко неточни възгледи разпространяват и догматичните привърженици, и фанатизираните отрицатели, и страстните последователи, и пристрастните следователи на този незаобиколим автор в историята на световната обществена мисъл.
(Борис Попиванов; Петър-Емил Митев )

 

Избрани фрагменти от творби на един от най-известните немски философи, социолози, писатели, политикономисти и идеолози в историята – Карл Маркс, са публикувани в сборника „Човекът и бъдещето“ (ИК „Изток-Запад“), в съставителство на Бернард Мунтян, проф. Петър-Емил Митев и Борис Попиванов.

 

Карл Хайнрих Маркс (1818-1883) безспорно е един от най-влиятелните мислители в света не само през изминалите две столетия, но и до ден-днешен. Роден в началото на XIX век в Трир (Германия), в семейство на потомци на равини, Маркс остава в историята и до днес като яростен критик на капитализма. Сред колосалните му трудове, части от които са публикувани в новоиздадения сборник "Човекът и бъдещето", са "Към критика на Хегеловата философия на правото", "Осемнадесети брюмер на Луи Бонапарт", "Икономическо-философски ръкописи от 1844 г." (известни още като "Парижки ръкописи"), "Капиталът" (в 4 тома) и редица други произведения, основани на неговия критичен метод.
Освен фрагменти от "Капиталът", т. I, т. III, т. IV, и от останалите посочени критически трудове, "Човекът и бъдещето" съдържа също части от съвместни творби на Маркс и Фридрих Енгелс в трудовете "Немската идеология", "Светото семейство", "Манифест на комунистическата партия", "Съчинения", както и лична кореспонденция между двамата. Сред текстовете в книгата са още и писма на немския философ до Лудвиг Кугелман, до президента на САЩ Ейбрахам Линкълн, до Вера Засулич, до Комитета на Социалдемократическата работническа партия, реч на юбилея на "The Pepople's Paper", произнесена в Лондон на 14 април 1856 г., и др.
Маркс разглежда редица въпроси, сред които отчуждението на човека от неговата същност, свободата на печата - дали тя е привилегия на отделни лица или на човешкия дух, бюрокрацията и гражданското общество, как е възможна еманципацията на човека и т.н. Мислителят анализира Михаил Бакунин, Джеймс Мил, Георг Вилхелм Фридрих Хегел, Гражданската война в САЩ, революцията в Китай и Европа и пр. 

 

 

Съдържанието на сборника и предговор тук:

http://iztok-zapad.eu/uploads/materials/Pages_from_Marks.pdf  

 

 

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар